Champagne Abelé 1757
Maison Abelé 1757 is een van de oudste Champagnehuizen. Met een bewust beperkte productie behoudt dit huis het vertrouwde karakter van een klein bedrijf en garandeert het de hoogste kwaliteit - twee en een halve eeuw verhalen en legendes in het hart van Reims. Als producent van grote Champagnewijnen gebruikt het huis zijn traditionele knowhow om een brug te slaan tussen het heden en de toekomst.
Rond 1800 was dit champagnehuis de grondlegger van de pupitre (staanders voor het doen zakken van bezinksel in de fles). Antoine de Muller, was keldermeester bij Veuve Clicquot-Ponsardin toen hij op het ingenieuze idee kwam om een keukentafel schuin door te boren om de flessen in te leggen. De doorboortafel was net uitgevonden en betekende een revolutie (voor altijd) in de manier waarop champagne werd gemaakt.
In 1884 was het Henri Abelé, de kleinzoon van Antoine de Muller, die een nieuwe techniek ontwikkelde, nl.het verwijderen van bezinksel door bevriezing van de hals van de fles, gekend onder de benaming 'dégorgement à la glacé'. De dégorgement of ontgisting is een van de bewerkingen die champagnes ondergaan tijdens de méthode traditionnelle. De met de liqueur de tirage ingebrachte gist wordt uit de fles verwijderd, meestal door het in pekel bevriezen van de flessenhals.
Het huis Abelé is ook door de jaren heen pionier geweest in de degustatie en het assembleren van wijnen voor Champagne.
Een ander leuk weetje is dat deze Champagne Henri Abelé reeds enkele jaren geschonken wordt aan ons Belgisch koningshuis via de gebrevetteerde hofleverancier Stefaan Van den Abeele.